Si uite ca am ajuns sa fac si pasca… mult ravnita pasca.. de sarbatorile Pascale 🙂 … si a iesit foarte buna. Si pentru ca sunt invatat sa diversific dar nu puteam mult ca sa nu stric ideea de pasca.. am folosit la final pentru un gust mai apare un topig de dulceata de trandafiri.. ( puteti si altceva sa puneti peste ca sa dati un gust mai interesant). Dar sa vedem si reteta..nu? 🙂
Pentru aluat am folosit:
300 gr faina alba 000
2 galbenusuri
70 gr zahar
100 ml lapte
100 gr branza proaspata de vaca stoarsa
50 gr unt 80%
Praf sare
2 lgt esenta vanilie
6 gr drojdie uscata (20 gr proaspata)
Am amestecat intr-un bol zaharul cu drojdia uscata si peste am adaugat lapte caldut. Am amestecat cu lingura totul pana s-a omogenizat. Peste am pus toate ingredientele in afara de faina.
Le-am amestecat cu lingura apoi am pus faina cernuta peste. Se amesteca si apoi se framanta doar pana e totul facut un aluat bun de “jucat” cu el. Se lasa aluatul la dospit 30 de minute.
Se pregateste forma rotunda de copt cu foaie de copt pe fundul formei si totul uns cu unt si dat cu faina. Dupa se pune pe masa putina faina.. se imparte aluatul in 3 parti egale. O parte se intinde si se face rotunda care se pune in forma de tort, iar celelalte doua parti se fac doua cordoane lungi , se impletesc si se pun in tava pe jur imprejurul tavii. Se lasa la dospit 15 minute.
Intre timp se face si umplutura la care folosim:
1 ou
2 albusuri
250 gr branza proaspata de vaci
60 gr unt 80%
130 gr zahar
80 gr stafide
80 gr smantana grasa
40 gr faina /amidon
Praf de sare
Esenta de vanilie 2 lingurite
Coaja rasa de la o lamaie
1 ou pt uns aluatul
Zahar brun/sau zahar normal o lingura
Dam drumul la cuptor sa fie la 180 grade
Se separa oule, albusurile le batem cum praful de sare. Restul ingredientelor le punem toate intr-un bol, le amestecam cu o lingura si apoi albusur batut il introducem treptat peste amestecul de branza pana e totul omogent si aerat.
Amestecam bine un ou si ungem partile de sus a impletiturii. Turnam amestecul de branza in mijlocul formii de pasca si totul se introduce la cuptor – 180 grade pentru 20 de minute. Dupa se reduce temperature la 150 grade si se mai tine inca 10-15 minte pana se prinde o culoare frumoasa la aluat si la crema din mijloc.
Se stinge focul si lingura de zahar se presara pe marginile blatului de pasca. Se mai tine in cuptor cu usa inchisa inca 5 minute. Se scoate din cuptor , se lasa la racit 1 ora apoi se poate introduce la frigider peste noapte. Am preferat sa o servesc cu o dulceata de trandafiri dar merge si cu dulceata de fructe….
Pofta buna.