Cozonac de sarbatoare

20171224_145826

Si uite ca a venit si Craciunul!.. si oare ce sa faci bun in casa care sa fie si de sezon, si de miros de sarbatoare si placut la gust..hmm…… cozonac, nu? Asa ca m-am pus si pe treaba repede.

Ingrediente:

1kg faina

150 ml lapte caldut

150 ml iaurt

4 oua

40 gr drojdie proaspata

150 gr unt incalzit

300 gr zahar

1 lgta esenta de lamie

1 lgta esenta de rom

Praf de sare

Pentru umplutura:

150 gr nuca macinata (tura urmatoare pun duble portiile J )

150 ml lapte caldut

80 gr zahar

20 gr cacao

1lgta esenta rom

200gr cubulete de rahat

Pentru uns:

Un ou

2 linguri zahar brun

Incepem cu laptele cald sa il amestecam cu iaurtul, apoi dizolvam drojdia in amestec si la final punem cate doua linguri de zahar si doua de faina si amestecam bine cu un tel pana se omogenizeaza totul. Lasam totul deoparte intr-o zona calda sa creasca un 15 minute.

20171224_100651

Intr-un bol mai mare cernem faina, adaugam putina sare, zaharul ramas, ouale batute inainte, esentele de rom si de lamaie, amestecam bine si apoi alternam cu pusul de maiaua si untul topit, amestecand bine. Se framanta asa in bol cam 10 minute, apoi se intinde putina faina pe masa si inca 10-15 minute si pe masa se framanta pana nu se mai lipeste deloc de maini aluatul si il facem o bila rotunda. Ungem un bol cu putin ulei si punem aluatul acolo acoperit pentru a-si dubla volumul circa o ora.

20171224_104522

In acest timp pregatim umplutura, amestecam nuca macinata cu zaharul si cacao, apoi turnam laptele cald si la final esenta. Se lasa departe.

Dupa trecerea orei de crestere a aluatului, se imparte in 4 aluatul, se intinde pe masa cu putina faina, se pune umplutura si cubulete de rahat peste, se ruleaza fiecare in parte si se impletesc doua cate doua.

20171224_121353

Se pun cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, se acopera si se mai lasa la crescut inca 30 minute, apoi se unge cu oul batut si se presara zahar brun peste  ca sa fie mai crocant.

20171224_130410

Se baga la cuptor circa 45 minute la 170 grade, se scot din cuptor si doar cand s-au racit se scot din forma si din hartie. Se pastreaza inveliti intr-un prosop de bucatarie, etc….. asta daca mai apuca sa ramana ceva.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s